Στάση Εργασίας Μηχανικών 14 Μάρτη


Συνάδελφε,συναδέλφισσα

Η κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα κλιμακώνεται! Φθάνουν ήδη τα πρώτα ειδοποιητήρια με τις τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους που αποφάσισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, με τις εισφορές να υπερβαίνουν ενδεικτικά τις 5000 ευρώ ετησίως για τους ασφαλισμένους 5ετίας (έχοντας μάλιστα και αναδρομική ισχύ),  η υποχρεωτική ένταξη του κλάδου υγείας του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε άμεση επιδείνωση των παροχών υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, ενώ απ’ το στόχαστρο της επίθεσης δεν γλύτωσαν τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ.  Η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση του ΤΕΕ και του ΤΣΕΜΔΕ, προχώρησαν σε  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής που ισοδυναμεί με νέα ληστεία 400 εκ ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, οδηγώντας σε περεταίρω μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη, θυσιάζοντας τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα στο βωμό του χρηματιστηριακού τζόγου.

Οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελούν συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα το ν.3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει ολόκληρος ο αστερισμός της διοίκησης του ΤΕΕ, από τις δυνάμεις της τρικομματικής συγκυβέρνησης μέχρι και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, επίθεσης στην οποία εντάσσεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές, αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι το μεγάλο κεφάλαιο.  Η εκτόξευση των  ασφαλιστικών εισφορών και οι μειώσεις των συντάξεων  είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της ανταποδοτικότητας,  όπου το κριτήριο για  το ύψος των εισφορών και των συντάξεων είναι οι αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή αν «βγαίνει το ταμείο», της μετατροπής τελικά του ταμείου σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, της εμπορευματοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.


Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην ενιαιοποίηση προς τα κάτω των παροχών υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα, σε υφαρπαγή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με όχημα την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ. Η μετατροπή του κλάδου υγείας σε ΝΠΙΔ, που προτείνει η διοίκηση του ΤΕΕ, δεν αποτελεί φιλολαϊκή λύση, αφού οδηγεί νομοτελειακά σε νέες δραστικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου υγείας.

Η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αποτέλεσμα του ταμείου τραπεζίτη που θεμελίωσε η ανταποδοτικότητα, και γι’ αυτό στηρίζεται από τη διοίκηση του ΤΕΕ, δηλαδή από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, μεταξύ των οποίων και από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η δράση μας να μην αποπροσανατολίζει με τουφεκιές στον αέρα, με άσφαιρες αντιπαραθέσεις όπως με τη γνωστή μέθοδο της προσωποποίησης της ευθύνης που αθωώνει τον πραγματικό αντίπαλο. Σήμερα είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση και θυσιάζει τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων.

Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι αγώνας των εργαζόμενων (μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων), άνεργων και συνταξιούχων μηχανικών, όλων αυτών που τσακίζονται απ’ την πολιτική αυτή. Προμετωπίδα του αγώνα δεν μπορεί να είναι το ΤΕΕ όπου έχει καταλυτική επίδραση το μεγάλο κεφάλαιο, που αντικειμενικά ωφελείται απ’ την πολιτική αυτή ποικιλότροπα. Η νέα ληστεία του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ, που σφράγισε και το ΤΕΕ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Κόκκινη γραμμή είναι η απαίτηση άμεσης αποδέσμευσης απ’ το χρηματιστηριακό τζόγο, με άμεση κάλυψη όλων των απωλειών του αποθεματικού (από το κούρεμα και από τις χρηματιστηριακές απώλειες) από το κράτος, φορολογώντας τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με προμετωπίδα τα σωματεία όπου οργανώνονται οι μισθωτοί μηχανικοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕ), την ΕΜΔΥΔΑΣ, μέσα απ’ την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Απαιτείται η άμεση κλιμάκωση του αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στους τόπους κατοικίας. Η επίθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους μηχανικούς. Είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων και του λαού, που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ. Κοινή πρέπει να είναι και η αντεπίθεσή μας. Ο ουσιαστικός αγώνας που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική ΕΕ-μονοπωλίων, μπορεί και πρέπει να δοθεί μόνο μέσα από τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ.

Με αφετηρία την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ και την ΑΚΥΡΩΣΗ της ΝΕΑΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ξεδιπλώνουμε την αντεπίθεσή μας εναντίον ολόκληρης της αντιασφαλιστικής πολιτικής παλεύοντας για:

  • Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας με ταυτόχρονη αύξηση εργοδοτικών και κρατικών στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής των εργαζόμενων. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών-επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Να θεωρούνται άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχ/κοί που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας, μαζί με τους 3518/06, 3655/08 και των πρόσφατων ρυθμίσεων (νόμος Λοβέρδου, μεσοπρόθεσμο κ.λπ.). Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αύξηση των συντάξεων.
  • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής-χρηματιστήριο-ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού από συμμετοχή σε χρηματιστήριο – Τράπεζα Αττικής κ.λπ.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ  14 Μάρτη, 9.30π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου), στάση εργασίας 9.00 – 12.00

 

Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών – Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών

Text Box: <a href=