8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα Για Την Εργαζόμενη Γυναίκα


28/02/2014

8η Μαρτίου: Μέρα τιμής και μνήμης

Παγκόσμια μέρα για την εργαζόμενη γυναίκα

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργάτριες στα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού ξεσηκώθηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση, τα άθλια ωράρια εργασίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλείας.

Με αφορμή την 8η Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, το ΣΕΤΗΠ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην εργαζόμενη, στη μητέρα, στην άνεργη, στη νέα γυναίκα του σήμερα.

Μέσα στους χώρους δουλειάς μας ζούμε καθημερινά την πιο έντονη επίθεση. Στη Wind δεν είναι λίγες οι φορές όπου συναδέλφισσες μας έχουν λιποθυμήσει από την εξαντλητική πίεση και την εντατικοποίηση της εργασίας. Στη Forthnet δεν διστάζουν να απολύσουν μητέρα επειδή συνομίλησε με το παιδί της ή στέλνουν warning letters σε συναδέλφους επειδή… αρρωσταίνουν. Στην EValue, στην Ώθηση και σε μια σειρά ακόμα από τηλεφωνικά κέντρα οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση στη ζωή μας, ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον το δικό μας αλλά και των οικογενειών μας. Μας μιλάνε για ισότητα και για σεβασμό όμως η ίδια η ζωή έρχεται να το διαψεύσει. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που πιστά έχουν εφαρμόσει οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις μόνο εξίσωση των δικαιωμάτων μας δεν έχουν φέρει. Αντίθετα περιπλανιόμαστε από την ανεργία στην μερική απασχόληση, το μισθό πείνας, που πλέον αν είμαστε κάτω από 29, ούτε αυτό θα παίρνουμε. Καμουφλάρουν με αισχρά ψέματα και τερτίπια τις περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια που καταλήγουν σε στην επιδείνωση της υγείας των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Μας γεμίζουν με φούμαρα για την προστασία της μητρότητας όταν φοβόμαστε να κάνουμε οικογένεια μήπως και απολυθούμε ή όταν κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί και αναγκαζόμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα τροφεία.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η μέρα της γυναίκας δεν είναι ένα μπουκέτο με λουλούδια, ένα μαζικό ξεφάντωμα που την άλλη μέρα κιόλας θα αντικατασταθεί από την σκληρή πραγματικότητα. Η 8η Μάρτη είναι η μέρα της ράφτρας στη Νέα Υόρκη του 1857, είναι η μέρα της εργάτριας στην Ελλάδα του 1892 όπου πραγματοποίησε την πρώτη γυναικεία απεργία στην Ελλάδα, είναι η μέρα της κάθε γυναίκας που διεκδικεί, που αγωνίζεται για όλα όσα της στερούν.

Είναι μονόδρομος σήμερα για όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ο αγώνας για αξιοπρεπή ζωή, η πάλη για τα δίκαια αιτήματα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Είναι μονόδρομος σήμερα να ενισχυθεί η εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη, τη στιγμή μάλιστα που πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που ζουν χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, που δεν έχουν να βάλουν ψωμί στο τραπέζι τους.

 

Οργάνωση τώρα στο κλαδικό μας συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠΘ

Οι γυναίκες αγωνιζόμαστε και κατακτάμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας

 

Πέμπτη 6/3 Περιοδείες – Ομιλίες Σε εργασιακούς χώρους του κλάδου

 

Παρασκευή 7/3, Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

18:30 στο Αγ. Βενιζέλου