8 Μάρτη: Η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας είναι αφιερωµένη σε όλες εμάς, που είμαστε αγωνίστριες της ζωής



Το μήνυμα της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Οι µεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούµενων αιώνων φωτίζουν και σήµερα το δρόµο του αγώνα και της συλλογικής δράσης για να διεκδικήσουµε όλα όσα είναι αναγκαία και µπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιµία και τη χειραφέτησή µας


Το ΣΕΤΗΠ δίνει το χέρι και αγωνίζεται μαζί με τις γυναίκες που βιώνουν την εκμετάλλευση, την κάθε μορφής βία, την ανισότητα στη μεταχείριση, την παραβίαση των δικαιωμάτων της, την κακοποίηση και οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητάς της. Οι γυναίκες και στον κλάδο μας, παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, έρχονται αντιμέτωπες με την εκμετάλλευση, τους καθηλωμένους μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας που κάνουν τη ζωή μας και το ωράριο λάστιχο, δουλειά stand by και on call, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα της “εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” ψήφισαν νόμους που έχουν κάνει “κανονικότητα” τη ζωή και ωράρια λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.


Οι ανάγκες των γυναικών, όπως και συνολικά οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, λογαριάζονται ως κόστος για το κράτος, ακόμα και η μητρότητα θεωρείται παρωχημένη και όσα απορρέουν από αυτήν. Γι’ αυτό άλλωστε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, διατηρείται η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας, που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους Συλλόγους Γυναικών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους μαζικούς φορείς σε κάθε γειτονιά, η γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, φοιτήτρια, συνταξιούχα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και να βάλει το δικό της λιθαράκι για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών ανδρών και γυναικών.

Το όπλο μας είναι η συλλογική μας δράση στο συνδικάτο μας, το δυνάμωμα του ΣΕΤΗΠ. Το συνδικάτο:

  • Αγωνίζεται για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις στις συντάξεις, για μόνιμη και σταθερή εργασία, σταθερό ωράριο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εργαζόμενες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ που στο όνοµα “συµφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελµατικών υποχρεώσεων” εντείνει την ανισοτιµία εξουθενώνοντας τις εργαζόµενες µε νέες µορφές εκµετάλλευσης στις συνθήκες της “ψηφιακής” οικονοµίας, µε αποτέλεσµα να χάνεται κάθε διάκριση µεταξύ εργάσιµου και µη εργάσιµου χρόνου, να αυξάνεται η εντατικοποίηση.
  • ∆εν δέχεται την πολιτική της ΕΕ που µας αφήνει απροστάτευτες απέναντι στην εργοδοτική βία, τη βία µέσα στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • ∆εν συµβιβάζεται µε την εµπορευµατοποίηση της Υγείας, ακόµα και της αναπαραγωγικής υγείας, της Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, για να γιγαντώνονται τα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων της Υγείας. Αντιπαλεύουµε µια από τις ακραίες µορφές εµπορευµατοποίησης του γυναικείου σώµατος και εκµετάλλευσης της γυναίκας, την εµπορική “παρένθετη µητρότητα”.
  • Παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Μέσα στον συλλογικό αγώνα σπάνε στην πράξη αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις των δύο φύλων. Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το συνδικάτο μας μπορεί να γίνει κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε εργαζόμενη.

Φέτος, ο αγώνας των γυναικών για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης, ενώνεται με τους αγώνες για δημόσια και πραγματική δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την μετατροπή των πτυχίων σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας τίτλων σπουδών.