Απεργία 24 Μάρτη 2011 στη Vodafone


Απολύσεις στη Vodafone

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η επίθεση που δεχόμαστε παίρνει καθημερινά νέες διαστάσεις και μορφές. Από την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, πετρέλαιο, διόδια, εισιτήρια κτλ, μέχρι την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μαζί με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΝΑΤΟ και Τουρκία.

Η επίθεση που εξαπολύουν οι καπιταλιστές δεν θα ήταν τέτοια αν δεν είχαν εξασφαλίσει την ιδεολογική υποταγή μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης. Τα ιδεολογήματα περί πατριωτικού καθήκοντος για να ξεπεραστεί η κρίση, να ξεπεραστεί το χρέος, για χώρα υπό κατοχή, ότι όλοι μαζί τα φάγαμε κτλ είναι εκφράσεις της λογικής που θεωρεί συνυπεύθυνους για την κρίση εργαζόμενους και πολυεθνικές. Σύμμαχος Κυβέρνησης -Τρόικας- ΣΕΒ η ηγεσία της ΓΣΕΕ και ο υπονομευτικός της ρόλος απέναντι στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Στον κλάδο η επίθεση οξύνεται με τις απολύσεις που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας αλλά και την με την προσπάθεια των μεγαλύτερων μονοπωλίων του κλάδου (ΟΤΕ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ: μείωση μισθών 7% και 100 απολύσεις για αρχή) για επιβολή επιχειρησιακής σύμβασης-καρμανιόλα για τους εργαζόμενους. Σχέδιο που όπως είχε προβλεφτεί αν υλοποιούταν, θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Στη προσπάθεια της η εργοδοσία έχει βρει πολύτιμο σύμμαχο τις συνδικαλιστικές δυνάμεις αυτές που ακόμη και σήμερα κωλυσιεργούν και βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη μαζικών, ενωτικών, ταξικών αγώνων. Κοινό σημείο των δυνάμεων του συμβιβασμού στο εργατικό κίνημα είναι ότι και πριν, αλλά και τώρα καλλιεργούν στάση αναμονής στους εργαζόμενους. Δεν παίρνουν καμιά πρωτοβουλία οργάνωσης της πάλης, ενώ ακόμη και όταν κινητοποιηθούν, κάτω από την πίεση του κόσμου, το κάνουν για την τιμή των όπλων, δεν δίνουν καμιά προοπτική, οδηγώντας στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Και αναρωτιόμαστε:

  • Πού ήταν οι δυνάμεις αυτές σε όλες τις απεργίες που κάλεσε το ΠΑΜΕ και προκήρυξε το ΣΕΤΗΠ;
  • Γιατί αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το να γίνουν μέλη στο ΣΕΤΗΠ; Προτιμούν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους. Δεν θέλουν την ενότητα των εργαζόμενων;
  • Γιατί μιλούν για απολιτίκ συνδικάτα και καμώνονται τους ανεξάρτητους ενώ την ίδια στιγμή συντονίζονται στις κινητοποιήσεις με τη ΓΣΕΕ.

Το κίνημα που έχουμε ανάγκη δεν μπορεί να υποτάσσεται στον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά έχει καθήκον να τον ανατρέψει. Δεν μπορεί να κλίνεται στους 4 τοίχους μιας επιχείρησης. Πρέπει να έχει πυρήνες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κτίριο, σε κάθε όροφο, σε κάθε κατάστημα, με προσανατολισμό στην ένωση της εργατικής τάξης συνολικά, ως τάξη που παράγει τον πλούτο, απέναντι στην τάξη που μας τον κλέβει. Σε αυτή τη κατεύθυνση το ΣΕΤΗΠ καλεί σε ενότητα τους εργαζόμενους όλου του κλάδου για να φαντάζει αμελητέα η δύναμη και η επιθετικότητα των εργοδοτών μπροστά στη συντριπτική των ενωμένων εργαζομένων δύναμη. Το ΣΕΤΗΠ συντασόμμενο στο πλευρό του ΠΑΜΕ κάνει πράξη την ενότητα των εργαζομένων απο όλους τους κλάδους σε ένα κοινό μέτωπο. Παλεύει σήμερα για να απαγορευτούν οι απολύσεις, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.

Όπως και στο παρελθόν για ακόμη μία φορά η διοίκηση του πασεvodafone δεν επιθυμεί καλύτερη οργάνωση και συλλογική αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Αυτή η στάση να θυμίσουμε στο παρελθόν είχε τραγικά αποτελέσματα.


Όπως την ώρα που οι συνάδελφοι μας είχαν έρθει αντιμέτωποι με την προσχώρηση τους στη
HOL τότε η διοίκηση του πασεvodafone στην απεργία που είχε προκηρυχθεί αρνήθηκε την βοήθεια του Σετηπ-Θεσσαλονίκης με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Όταν καλούσε το Σετηπ-θ για κοινή δράση για την αντιμετώπιση της διακοπής του λεωφορείου στο Φοίνικα η διοίκηση του πασεvodafone το προσπέρασε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έτσι και τώρα στη ποιο κρίσιμη στιγμή αντί να οργανωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η πανελλαδική απεργία καλώντας συλλογικά γνωρίζοντας τη δυναμική που έχει το Σετηπ-θ στη Vodafone Θεσσαλονίκης και στον κλάδο όπως και τις δυνάμεις που μπορεί να διαθέσει σάυτό τον αγώνα το ΠΑΜΕ συνολικά, τό πασεvodafone συνεχίζει την ίδια τακτική αποδυνάμωσης, διαίρεσης, και απομόνωσης των εργαζομένων στη Vodafone.  Πρέπει να καταλάβουν (ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ) ότι η επίθεση είναι κοινή σε όλο το κλάδο και πουθενά μόνος δε μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Τα παραπάνω συνάδελφοι πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα και νίκες στους αγώνες μας η να τους διεξάγουμε σε επίπεδο μεμονωμένο, κατακερματισμένο που οδηγεί (βλέπε Intracom, OTE,COSMOTE,WIND, VODAFONE κτλ)στη φθορά την απογοήτευση την ήττα και κατ’επέκταση σε μεγαλύτερη επιθετικότητα απο την εργοδοσία.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης, μορφωτικού επιπέδου, θρησκείας, εθνικότητας και ειδικότητας απέναντι στην εργοδοσία και στην επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι. Αυτή την ενότητα έχει ανάγκη η εργατική τάξη σήμερα και όχι τις ψευτο –ακηδεμόνευτες απολίτικες πρακτικές που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους και ρίχνουν νερό στο μύλο της εργοδοσίας.

KAMMIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

ΤΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κανένα κοινό σημείο δεν υπάρχει ανάμεσα στις εργοδοτικές επιδιώξεις – τις οποίες υπηρετεί το ‘’σύστημα αξιολόγησης’’- με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η αξία μας κρίνεται – αποδείχνεται καθημερινά από τον πλούτο που παράγουμε με τη μορφή των πολύμορφων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Η όποια αξιολόγησή από τη μεριά του εργοδότη, δεν μας προσθέτει καμία αξία, δεν μπορεί να είναι και δικό μας κριτήριο, αφού δεν υπηρετεί καμία δική μας ανάγκη. Αυτά, για να ξεκαθαρίσουμε με το ιδεολογικό-«αξιακό» περίβλημα που ντύνουν το «αξιολόγιο» προκειμένου να συμμετάσχουμε και να ενισχύσουμε την όλη διαδικασία.

Η δεκτικότητα στις αλλαγές, οι εταιρικές αξίες, τα συμφέροντα της επιχείρησης, η προσαρμοστικότητα, η αφοσίωση κλπ, είναι κριτήρια αξιολόγησης του εργοδότη. Στοχεύουν στην ενσωμάτωσή μας στην υπέρτατη επιδίωξή του, τη μεγιστοποίηση των κερδών του. Δεν τους φτάνει να είμαστε φτηνοί και παραγωγικοί, μας θέλουν πλήρως υποταγμένους στις επιταγές Διοίκησης και κράτους.

Να μην πέσουμε στην παγίδα, να αποκρούσουμε κάθε είδους πίεση άμεση, έμμεση και κάθε ‘’καλόπιασμα’’. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποτελούσαν και θα αποτελέσουν ένα επιπλέον όπλο σε βάρος των εργαζομένων . Μην ξεχνάμε και να μην αποσυνδέουμε την «αξιολόγηση» από τις αξιώσεις για μείωση μισθών και απολύσεις στη συνέχεια. 

Το ΣΕΤΗΠ σταθερό και συνεπές προς τις αρχές του και με προσήλωση στην ταξική γραμμή πάλης, σας καλεί σε πλήρη αποχή από την όλη διαδικασία της «αξιολόγησης». Να μην ξεγελαστεί, να μη φοβηθεί, να μην υποκύψει κανένας.

Το ΣΕΤΗΠ, το ΠΑΜΕ το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα τσακίσουν κάθε χέρι που θα τολμήσει να υψωθεί απειλητικά πάνω από εργαζόμενους που δεν θα υποκύψουν. Είναι σαφής προειδοποίηση σε κάθε κατεύθυνση. Οι αρχές της ταξικής πάλης, της συντροφικότητας και της εργατικής αλληλεγγύης που εκφράζουν στη ζωή και δράση το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα είναι ασπίδα και θωράκιση για κάθε εργαζόμενο.

ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 24/03