Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με εναρκτήριο λάκτισμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 21 Αυγούστου η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο την προπαγάνδα του «τέλους των μνημονίων» και της «νέας μεταμνημονιακής εποχής» προσπαθώντας να μας πείσει πως η επόμενη σελίδα θα είναι καλύτερη για όλους. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική για τους εργαζόμενους:

– Κανένας μνημονιακός νόμος δεν καταργείται.

– Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν «ώστε να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την οικονομία της χώρας».

– Παραμένει η ενισχυμένη εποπτεία από τους θεσμούς για τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

– Διατηρούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2060, τα οποία προκύπτουν από τη δική μας υπερφορολόγηση και τις περικοπές των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες.

– Επέρχονται μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων.

– Οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας με σενάρια για αλλαγές συνόρων και ανταλλαγές πληθυσμών (Κόσσοβο – Σερβία), με έξαρση του αλβανικού εθνικισμού, με διατήρηση της τουρκικής επιθετικότητας, με μεγαλύτερη σύνδεση της χώρας μας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, με ενίσχυση της κόντρας ΝΑΤΟ – Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Συμπληρωματικά με τις τυμπανοκρουσίες για την έξοδο από το μνημόνιο και σαν κερασάκι στην τούρτα της εξαπάτησης, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη φιέστα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτέμβρη, όπου φέτος τιμώμενη χώρα θα είναι οι Η.Π.Α. και οι πολυεθνικές της, η χώρα δηλαδή που μέσω του ΝΑΤΟ πρωτοστατεί σε επεμβάσεις και στη σφαγή των λαών της ευρύτερης περιοχής μας, ενώ θα παρευρεθούν και υψηλοί προσκεκλημένοι όπως ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην προβολή της καινοτομίας ως μοχλού για την ανάπτυξη που τάχα θα μας ευνοήσει όλους, καθώς και η «σωτηρία» μας από τα επενδυτικά σχέδια διάφορων αμερικάνικων κολοσσών.

Κανείς να μην τσιμπήσει στην προπαγάνδα της κυβέρνησης!

Η όποια ανάπτυξη έρθει και οι όποιες επενδύσεις πραγματοποιηθούν θα βασιστούν στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των επενδυτών η οποία όμως πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων, πατάει πάνω σε όλους τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων ετών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι νόμοι αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι όποιες εξαγγελίες γίνουν για ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων θα ακολουθούν τη λογική «τα παίρνουμε από τους φτωχούς για να τα δώσουμε στους φτωχότερους», ενώ θα αποτελούν ψίχουλα μπροστά σε όσα μας κλέβουν.

Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες που προβάλλονται ως μέσο για την ανάπτυξη και στα οποία ο κλάδος της πληροφορικής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, στόχο δεν έχουν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά την εξασφάλιση των κερδών των επενδυτών. Η καινοτομία χρησιμοποιείται για την άνοδο της παραγωγικότητας, όμως αυτή η άνοδος δε συνεπάγεται και αντίστοιχη άνοδο μισθών. Τα παραδείγματα είναι τρανταχτά: στην καινοτόμα Amazon ξέσπασαν μέσα στο καλοκαίρι απεργίες των εργαζομένων που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, διότι οι συνθήκες εργασίας μόνο με γαλέρας μπορούν να συγκριθούν, η καινοτόμα Uber αξιοποίησε την τεχνολογία για να μειώσει το κόστος εργασίας, αντικαθιστώντας εκπαιδευμένους εργαζόμενους με φθηνότερους ανειδίκευτους πετυχαίνοντας δυσθεώρητη κερδοφορία, ενώ η καινοτόμα Google αξιοποιεί την τεχνολογία για πολεμικούς σκοπούς και συγκεκριμένα την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα αντικείμενα, κάτι που προφανώς δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Μήπως στην Ελλάδα στις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της καινοτομίας η κατάσταση είναι καλύτερη; Από το πιο μικρό τηλεφωνικό κέντρο μέχρι τα παγκόσμια μεγαθήρια της πληροφορικής, οι εργοδότες θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, φτηνούς, ευέλικτους. Οι νέοι εργαζόμενοι μπαίνουν με αρκετά πιο μειωμένους μισθούς στην παραγωγή, ενώ η εργοδοσία αξιοποιεί στο έπακρο τους θεσμούς της πρακτικής, των προγραμμάτων voucher, αλλά και το διαχωρισμό των εργαζομένων με ηλικιακά κριτήρια και αντίστοιχα μειωμένο μισθό σε εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Ταυτόχρονα, έχει επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη κλαδικής σύμβασης, ενώ προχωρά και σε απολύσεις (MLS, Ε-ΝΕΤ, INTRASOFT, VODAFONΕ, ONLINE Sales). Στις Τηλεπικοινωνίες, ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία και επιδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς, οι εργαζόμενοι βλέπουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας να λήγουν και ταυτόχρονα την πίεση της εργοδοσίας για πέρασμα σε νέες ατομικές συμβάσεις να αυξάνεται (VODAFONE, OTE). Από την άλλη, στον όμιλο ΟΤΕ, όπου υπογράφηκε συλλογική σύμβαση, η εργοδοσία με τη βοήθεια του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού “φρόντισε” να οριοθετήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων “εντός προϋπολογισμού”.

Από την άλλη, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις start-up επιχειρήσεις ως μέσο του νέου παραγωγικού μοντέλου που ευαγγελίζεται, σπέρνοντας αυταπάτες πως αρκεί μια καλή ιδέα για να πετύχει κανείς. Κρύβουν ότι το πάνω χέρι και σε αυτό το πεδίο το έχουν οι πολυεθνικές, οι οποίες μέσω του σκληρού ανταγωνισμού οδηγούν τις περισσότερες start-up επιχειρήσεις στην καταστροφή και την εξαγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ισραήλ, κράτος που έχει βαφτιστεί «Start-up Nation», καθώς εκεί ιδρύεται μια start-up κάθε 8 ώρες, μόνο όμως το 4% με 6% αυτών τελικά θα πετύχει.

Τέλος, η προβολή των Η.Π.Α. ως τιμώμενης χώρας στη Δ.Ε.Θ. αποτυπώνει τη μεγαλύτερη σύνδεση Ελλάδας – ΗΠΑ και την προσπάθεια του ελληνικού κεφαλαίου να βγει ενισχυμένο μέσω αυτής της συμμαχίας, ενισχύοντας τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ, καταβάλλοντας 4 δις € ετησίως για ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις, κλείνοντας χωρίς χρονοτριβή τη συμφωνία με τα Σκόπια για να ανοίξει ο δρόμος στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας στη χώρα μας περισσότερες ΝΑΤΟικές βάσεις για να το βοηθήσει στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία, βάζοντας έτσι όμως το λαό μας σε περιπέτειες. Η προπαγάνδα για τους «ισχυρούς μας συμμάχους» να μην περάσει! Ούτε οι Η.Π.Α. ούτε καμιά άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη δεν είναι σύμμαχος του λαού.

Κανένας συμβιβασμός με τη μίζερη ζωή, καμία αναμονή.

Να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ.

Έχουμε πλέον εμπειρία, δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν.

Τέρμα στα ψέματα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

 Το Σ.Ε.ΤΗ.Π. σε καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις εν όψει του συλλαλητηρίου της Δ.Ε.Θ. και να οργανώσουμε τη δράση μας μπροστά στην έναρξης της σεζόν.

Πάρε μέρος στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στις 8 Σεπτέμβρη στις 6:00 μ.μ. στην πλατεία  Αριστοτέλους:

 

1) Για να τσαλακώσουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης! Μαζική κινητοποίηση σημαίνει μαζική απόρριψη της απάτης της κυβέρνησης, σημαίνει πως ξεμπροστιάζουμε με επιτυχία το «success story» τους ώστε κανένας να μη μπει σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας τις καλύτερες μέρες που δήθεν μας ετοιμάζουν. Λαός σε αναμονή σημαίνει λαός που παραμένει ηττημένος.

2) Για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Βγαίνουμε στο προσκήνιο επιθετικά, διεκδικώντας όλα όσα χάσαμε και όσα παράγουμε! Συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!