ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Άλλη μια γερή δόση βρωμιάς έδωσε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός τις περασμένες ημέρες. Ο λόγος για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), 23-24 Φλεβάρη, μέσω του οποίου επρόκειτο να εκλεγεί η νέα διοίκησή της, αλλά και να αναδειχθούν αντιπρόσωποι για το επερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

ΣΕΤΗΠ Απεργία

Τι δουλειά έχουν οι εργοδότες, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων ως αντιπρόσωποι των εργαζομένων στο συνέδριο; Πόσο εκφυλιστικός έχει φτάσει να είναι ο ρόλος παρατάξεων όπως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που όχι μόνο βάζουν πλάτη για τα συμφέροντα των εργοδοτών, αλλά πλέον – και με νόθες διαδικασίες – φροντίζουν να εκλέγονται και στη διοίκηση των συνδικαλιστικών οργάνων;

Κατάπτυστο το γεγονός πως τα «παιδιά της εργοδοσίας» είχαν επιστρατεύσει και μπράβους οι οποίοι παρευρίσκονταν στο χώρο, ένας από τους οποίους εντοπίστηκε να είναι και ένοπλος, ενώ χτυπήθηκε και συναγωνιστής, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Γιατί άραγε; Μήπως επειδή οι εν λόγω «συνδικαλιστές» ξέρουν πως έχουν τη φωλιά τους λερωμένη – όντας στο στρατόπεδο των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων – καθώς και επειδή γνωρίζουν πως οι συνεπείς, ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις θα σταθούν ενάντιά τους, παίρνουν τα μέτρα τους για να επιβάλλουν τις θέσεις τους; Η τρομοκρατία τους δεν περνάει!

Συνέδρια συνδικαλιστικών οργάνων, βασισμένα σε νόθες διαδικασίες, που βάζουν στο τραπέζι τα συμφέροντα των εργοδοτών και τσεκουρώνουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά! 

Σαν Σ.Ε.ΤΗ.Π. βάζουμε στην ημερήσια διάταξη το αίτημα: έξω οι εργοδότες και οι άνθρωποί τους από τους φορείς των εργαζομένων: συνδικάτα, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ. Τώρα χρειάζεται «απολύμανση» του εργατικού κινήματος από όποιους προσπαθούν να το ευνουχίσουν, να το κάνουν «ουρά» των απαιτήσεων της εργοδοσίας, να το μετατρέψουν σε χέρι που κόβει εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, αντί να τα υπερασπίζεται.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει πλέον παρεκτραπεί και δε διατηρεί ούτε καν τα προσχήματα! Τα παραδείγματα νοθείας που χρησιμοποιεί για να αλλοιώσει τα αποτελέσματα αρχαιρεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να διατηρήσει τους συσχετισμούς υπέρ της εργοδοσίας, βγάζουν πλέον μάτι! Όλα τα παραπάνω φυσικά εν όψει και του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα 14-17/3, στο οποίο θα εκλεγεί και η νέα διοίκησή της. Τους έχει πιάσει άγχος να εξασφαλίσουν με κάθε μέσο – όσο βρώμικο και αν είναι – την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου της χώρας, για να μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο τους: να λένε «ναι» στις απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων και των κυβερνήσεων όπως έκαναν επί σειρά ετών, να σπέρνουν τη λογική της «συνεργασίας» ανάμεσα στον εργαζόμενο και στην εργοδοσία – πάντα φυσικά υπηρετώντας τις απαιτήσεις της, φροντίζοντας να μην εκδηλώνονται αγώνες, να επικρατεί σιγή ιχθύος στο στρατόπεδο των εργαζομένων και τα αντεργατικά μέτρα να περνάνε με τις όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις! Με άλλα λόγια καταστρέφοντας το συνδικαλιστικό κίνημα για να έχει η μεγαλοεργοδοσία εν Ελλάδι το κεφάλι της ήσυχο, ώστε να μπορεί να ξεζουμίζει τον εργαζόμενο ανενόχλητη. Αυτοί ευθύνονται που μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης έχει απογοητευτεί από τη συνδικαλιστική δράση θεωρώντας πως «τίποτα δε γίνεται», έχοντας σαν παράδειγμα αυτούς τους «κυρίους».

Οι μόνοι που μπορούν βάλουν ένα τέρμα στον εκφυλισμό είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Συμμετέχοντας στα σωματεία τους και στηρίζοντας σε αυτά τις ταξικές δυνάμεις, οργανώνοντας καθημερινά τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία, κάνοντας πέρα τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η μάχη ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό πρέπει να δοθεί και θα δοθεί.