48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 21-22 ΑΠΡΙΛΗ


Συνάδελφοι,

H Γενική συνέλευση που έγινε στις 16/04/2010 αποφάσισε 48ωρη απεργία 21-22 Απριλίου ύστερα από πρόταση της Διοίκησης. Η απεργία αυτή έρχεται την ώρα που  τα παπαγαλάκια του μεγάλου κεφαλαίου, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι για το καλό «όλων μας» πρέπει να «πειστούν οι αγορές» ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά την πολιτική της και δεν θα παρεκκλίνει από αυτή. Ήδη τα μέτρα που είναι προσυμφωνημένα σε επίπεδο ΕΕ χτυπούν ολόπλευρα τη ζωή της εργατικής τάξης. Ήδη ζούμε στο πετσί μας τις ελαστικές μορφές εργασίας, την κατάργηση στην πράξη των ΣΣΕ, τα χαμηλά ημερομίσθια, την εργασιακή περιπλάνηση. Παράλληλα βιώνουμε το ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού. Καταργούνται οι συντάξεις και ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους για να καταφέρουν να συμπληρώσουν την «προνοιακή σύνταξη» που θα λαμβάνουν από το κράτος.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 2 Φλεβάρη και στις 3 Μάρτη προβλέπουν:

  • Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
  • Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το δημόσιο.
  • Μείωση του κονδυλίου για υπερωρίες κατά 30%.
  • Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%.
  • Αύξηση 35% στις τιμές των καυσίμων.
  • Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.
  • Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.
  • Κατάργηση επί της ουσίας του αφορολογήτου ορίου, αφού θα συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων.
  • Περικοπή κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων.
  • Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Παιδείας.
  • Πάγωμα όλων των προσλήψεων στο δημόσιο.
  • Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση της άμεσης φορολογίας.

Ενεργοποίηση της Οδηγίας Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Το νέο πακέτο σκληρών ταξικώ ν μέτρων έχει ήδη εγκριθεί και προβλέπει με την ανάμειξη του ΔΝΤ είναι:

  1. Τη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα : παραπέμπει ευθέως στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.
  2. Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων. Ουσιαστικά, προωθείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο ακόμα και την κατάργηση του πενιχρού κατώτατου μεικτού μισθού των 740 ευρώ.
  3. Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ισοπέδωση κάθε εργατικού δικαιώματος, αφού όχι μόνον επιδιώκουν να δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να απασχολούν για τρεις ή τέσσερις μέρες τους εργαζόμενους, για λιγότερες ή περισσότερες ώρες, ακόμα και ανασφάλιστους.
  4. Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity).Το νομοσχέδιο της κυβέρνηση που έρχεται μέσα στον Απρίλη ενισχύει όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας, μειώνοντας μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προσφέροντας ταυτόχρονα ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια στους κεφαλαιοκράτες.
  5. Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Δίνεται, ουσιαστικά, στους μεγαλοεργοδότες το δικαίωμα να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, αφού δεν τους πληρώνουν την υπερωριακή εργασία και θα καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερο τμήμα από την υπεραξία της εργατικής δύναμης.
  6. Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η περικοπή του συνόλου των επιδομάτων βρίσκεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μέσω και της καθιέρωσης «ενιαίου μισθολογίου», που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές. Όσο για την άρση της μονιμότητας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φροντίζουν να την αφήνουν ορθάνοιχτη.

Συνάδελφοι,

Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.

Μας ζητάνε αιματηρές θυσίες για να σωθούν ή να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα ότι πασχίζουν για το συμφέρον του τόπου. Εξαπατούν αδίστακτα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει τέλος στον ανελέητο πόλεμο που έχουν κηρύξει

Το Σωματείο μας μαζί με άλλα Πρωτοβάθμια Σωματεία ,Ομοσπονδίες Εργατικά Κέντρα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργία στις 21-22 Απρίλη απαντώντας σε εργοδότες, κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικού νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να υπογραφούν άμεσα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις (1.400 ευρώ βασικός μισθός).
  • Να απαγορευτούν άμεσα οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας 1.150 ευρώ σε όλους, χωρίς όρους και πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κ.ά.).

Όλες και όλοι, αποφασιστικά στην Απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 22 Απρίλη 10:30 π.μ.