ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΘ 2014


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014, 6 μμ. ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Το καλοκαίρι πάει προς τη λήξη του. Οι δυσκολίες που ζήσαμε, ο καθένας με τον τρόπο του, έχουν κοινή ρίζα, την πολιτική που μας φτωχαίνει συνέχεια για να έχουν οι επιχειρήσεις φτηνό-πάμφθηνο το εμπόρευμα που λέγεται εργατική δύναμη. Η «ανάκαμψη» για την οποία μιλάνε – όταν και όποτε έρθει – δεν θα φέρει τίποτα καλύτερο, το αντίθετο μάλιστα. Θα ριζώσει – μέχρι τον επόμενο κύκλο της κρίσης – στα ‘’θεμέλια’’ των τσακισμένων μισθών – εργατικών δικαιωμάτων, στους ξέφρενους ρυθμούς εντατικοποίησης της εργασίας.

Το φθινόπωρο έρχεται φορτωμένο νέα βάρη για τους μισθωτούς – συνταξιούχους – άνεργους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Έχουμε τον ΕΝΦΙΑ – πρώην ΕΕΤΗΔΕ – την πληρωμή της επόμενης δόσης φόρου εισοδήματος κι όλα τα ‘’καλά’’. Καμία εμπιστοσύνη στο «κλίμα» που καλλιεργούν ενόψει ΔΕΘ. Τα όποια ψίχουλα κι αν αναγγείλουν, να ξέρουμε τι μας περιμένει: Επίθεση στο Ασφαλιστικό, συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, πρόσθετα βάρη λόγω των ελλείψεων στους τομείς  Παιδείας, Υγείας – Πρόνοιας. Οι συζητήσεις για αλλαγή του «μείγματος διαχείρισης» είναι στο έδαφος της ίδιας στρατηγικής, που υποτάσσει τα πάντα στους στόχους της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» και «στήριξη της ανάπτυξης» για να εξυπηρετείται καλύτερα  το κεφάλαιο. Αυτή τη σημαία μας καλούν να σηκώσουμε και να ξεχάσουμε ότι ανάμεσα στα δικά μας συμφέροντα κι αυτά του κεφαλαίου, υπάρχει … ΑΒΥΣΣΟΣ!.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με μέτρα για το ασφαλιστικό, τη συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, περικοπές σε παιδεία, υγεία – πρόνοια, με πλήρη κατάργηση της δυνατότητας υπογραφής ΣΣΕ, απελευθέρωση των απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δραστικό περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, συμμετοχή της Ελλάδας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κ.α.

Τα  γεγονότα, ο πόλεμος σε ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΓΑΖΑ, ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ, ΛΥΒΥΗ, άλλες χώρες της Αφρικής δείχνουν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.Τις επιπτώσεις των επιλογών – συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συνασπισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ κ.λπ.). Η υπόθεση του εμπάργκο, η ματαίωση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σε αυτό το δύσκολο για όλη την εργατική τάξη τοπίο , o κλάδος μας που που κατα τη δηλωση κυβερνούντων και επιχειρηματιων θα είναι «πρωτος στην αναπτυξη», η καθημερινότητα των εργαζομένων στις Τηλ/νίες και την Πληροφορική … ένας εφιάλτης.


  • Οι περισσότερες εταιρείες στο όνομα της κρίσης επέβαλλαν μειώσεις μισθών, κάποιες και παραπάνω από μια φορά.
  • Ωράριο δεν υπάρχει. Πολλοί συνάδελφοι φεύγουν, σχεδόν καθημερινά, μετά τις 7 ή τις 8 το βράδυ. Άλλοι αναγκάζονται να δουλέψουν από το σπίτι. Μάλιστα, υπάρχει σχεδιασμός να γίνει καθεστώς η δουλειά από το σπίτι. Για πολλούς συναδέλφους δεν υπάρχει Σ/Κ ή τριήμερο.
  • Οι στόχοι είναι πέρα από κάθε λογική.Θέτουν εξωπραγματικούς στόχους οι οποίοι λειτουργούν ως μόνιμο μέσο πίεσης για ακόμα περισσότερη δουλειά από εμάς, αποσκοπώνταςστην όξυνση της εντατικοποίησης.
  • Μόνιμος εκνευρισμός και ρήξη των συναδελφικών σχέσεων.
  • Απαράδεκτη συμπεριφορά των διευθυντικών στελεχών. Φωνές, ειρωνείες, απειλές για απόλυση.
  • Χώροι εργασίας ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι.Πολλές θέσεις εργασίας σε μικρό χώρο, πολύ έντονος θόρυβος.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται με μπλοκάκι, χωρίς την στοιχειώδη προστασία.
  • Πολλοί συνάδελφοι είναι «γυρολόγοι», αλλάζοντας εργασιακο χώρο ανα 1-2 μηνες λόγω των «συνεργασιών» και των ενοικιάσεων.
  • Oι τελευταίες εξελίξεις στο κλάδο με την εξαγορά της HOL από την Vodafone μόνο ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων θα σημάνει. Για να γίνει εφικτή η εξαγορά της HOL από την Vodafone, έχουν προηγηθεί εκατοντάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών μέσω της ανακύκλωσης προσωπικού και έπεται συνέχεια και στις δύο επιχειρήσεις. Η απόλυση των 450 συναδέλφων στην HOL και η άρνηση της διοίκησης της Vodafone να ανανεώσει την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση είναι η κορυφή του παγόβουνου στο σύνολο των αρνητικών εξελίξεων για τους συναδέλφους στα συγκεκριμένα μονοπώλια.

ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

ΜΗ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ.

ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ.

Όσο σκύβουμε το κεφάλι, τόσο θα μας ποδοπατούν. Το κεφάλαιο δε χορταίνει. Όσες θυσίες και να κάνουμε εμείς, η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η εργατική τάξη έχει και το δίκιο με το μέρος της, έχει και τη δύναμη να το επιβάλει. Μπορεί, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας για όλο το λαό.

Αυτή η προοπτική, όμως, απαιτεί γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, τους νέους και τις νέες. Απαιτεί την απομόνωση των παλιών και νέων εργατοπατέρων που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε τεχνάσματα και ατιμίες, για το πώς θα υποτάξουν το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του στην εναλλαγή κυβερνήσεων και όχι στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Φοβούνται τη δυναμική της ταξικής πάλης.

Αποτελεσματικοί αγώνες σημαίνει σύγκρουση με την εργοδοσία, σημαίνει πριν απ’ όλα σύγκρουση με την καπιταλιστική εργοδοσία στους βασικούς κλάδους, σημαίνει σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ. Αυτό δε θέλουν. Αυτό φοβούνται. Αποτελεσματικοί αγώνες σημαίνει καταδίκη των ρατσιστικών – ναζιστικών αντιλήψεων της “Χρυσής Αυγής”.

Να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης

Δε μας χρειάζεται μια ενότητα που θα μας φέρνει στην αγκαλιά της εργοδοσίας, που θα διαλαλεί την ανταγωνιστικότητα, την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα οδηγεί την εργατική τάξη στον “κοινωνικό διάλογο”, που θα μας οδηγεί στη λογική του εφικτού, του ρεαλιστικού, της αποδοχής ότι η αλλαγή του διαχειριστή της κρίσης μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Χρειαζόμαστε μια ενότητα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, στους νόμους, στο κράτος της.Ενότητα που θα βοηθάει οι εργαζόμενοι να πετάξουν από πάνω τους τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.Ενότητα που θα προσανατολίζει στη συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ενότητα που θα έχει στόχο όχι μόνο την πάλη για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας, για την ανατροπή και την κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων. Με αλληλεγγύη και συμπαράσταση, δίνουμε το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί.

Κάνουμε πράξη το:

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ.

Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση σημαίνει καταστροφή της αιτίας που τη γεννά. Σημαίνει κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

Καμιά αυταπάτη και καμιά προσμονή να μην έχει ο λαός. Λύση υπάρχει:

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΕΤΗΠ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διατρανώσουν την αντίθεση τους με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση συμμετέχοντας μαζικά στη κινητοποίηση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις

6/9/2014 και ώρα 18:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους