Επιτροπη γυναικών ΣΕΤΗΠ – Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών


Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών

Μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα αλλάζουμε τη ζωή μας μαχόμενες



Το ΣΕΤΗΠ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δυναμώνει τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής, ενάντια σε κάθε μορφής βία που εντείνει την γυναικεία ανισοτιμία και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.


Τα ακραία και αποκρουστικά περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν “μεμονωμένα φαινόμενα” ή “ακραίες συμπεριφορές”. Είναι σημάδια μιας κοινωνίας που αφήνει ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους ευάλωτους, απροστάτευτους.


Η βία απέναντι στην γυναίκα, στο παιδί, στον ευάλωτο δεν περιορίζεται στην σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση στην εργασία, μέσα στην οικογένεια, στη διαπροσωπική σχέση. Βία είναι και η ερώτηση στην συνέντευξη αν σκέφτεσαι να κάνεις παιδί, η πίεση που αισθάνεσαι να δουλέψεις παραπάνω και πιο εντατικά ή να είσαι μόνιμα διαθέσιμη για να αποδείξεις ότι αξίζεις το ίδιο με τον άντρα συνάδελφο σου. Η κυρίαρχη εργοδοτική βία δεν μπορεί να καταργηθεί με έναν νόμο ή έναν εσωτερικό κανονισμό εργασίας.


Η αντιμετώπιση φαινομένων βίας δεν αρχίζει και τελειώνει στην ατομική καταγγελία. Δεν είναι ατομική υπόθεση μια γυναίκα να «σπάσει την σιωπή». Απαιτείται η εξασφάλιση των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που είναι απαραίτητοι για να σηκώσουν κεφάλι οι γυναίκες και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, να απεγκλωβιστούν από παθογόνες καταστάσεις και σχέσεις.


Απαιτούνται και συγκεκριμένα μέτρα όπως κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, η απαραίτητη χορήγηση άδειας από την δουλειά, παροχή στέγης, οικονομικής βοήθειας, εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και δομών στήριξης, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό, στην ευθύνη του κράτους.


Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα:
• Της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους από προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
• Της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία, της απουσίας φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.
• Των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που στην πλειοψηφία τους είναι  αναπληρωτές.


Στεκόμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού που βιώνει την πιο βάναυση μορφή βίας, αυτή των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η καρδιά μας είναι δίπλα στις γυναίκες και στα παιδιά, που είναι τα πρώτα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας. Θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι ν’ αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, με το λαό κυρίαρχο, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Καλούμε κάθε συνάδελφο στο δρόμο του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι σε κάθε μορφή βίας.


Κανένας συνάδελφος να μην δεχτεί – ούτε απέναντι στον ίδιο, ούτε σε κανέναν άλλον – να υπάρχουν φαινόμενα απαξίωσης λόγω του φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλο, πολύ περισσότερο βίαιες συμπεριφορές και φαινόμενα όπως σεξουαλικής παρενόχλησης!

Το ΣΕΤΗΠ αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες του κλάδου προχωρά στην δημιουργία επιτροπής γυναικών και καλεί όλες τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν.


Το θάρρος, η τόλμη, η χειραφέτηση και η αντοχή απέναντι στις πιέσεις μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» στους χώρους δουλειάς, η «ασπίδα προστασίας» για τη γυναίκα και για κάθε συνάδελφο.


Μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες.
Για συμμετοχή στην ομάδα, οι ενδιαφερόμενες, μπορούν να στείλουν στο email του σωματείου: setipthess@gmail.com